Joan Murenu 2017-08-10T18:54:07+00:00

Project Description

COLABORADORES   Joan Marí Muñoz ‘Murenu’ – cantautor

Joan Murenu neix a la ciutat d’Eivissa al 1946.

Als 13 anys entra a la Rondalla ‘La Afición’ tocant el laüt. Als 15, amb un grup d’amics forma un grup de rock. Uns anys després s’hi incorpora Isidor Marí amb qui, l’any 1963 forma el duo ‘Isidor i Joan’ deixant el rock i integrant-se dins el moviment de la Nova Cançó amb temes propis i adaptacions del folk americà. Amb altres amics orgranitza per a les festes patronals d’Eivissa de 1966 el primer recital de cançó amb gent de fora. Hi participen: Guillermina Motta, Josep Mª Espinàs, Pi de la Serra, el mallorquí Guillem d’Efak, Maria Amèlia Pedrerol, El tres tambors i el duo Isidor i Joan, entre d’altres. El duo es desfà -Isidor se’n va a estudiar a Barcelona-, però segueixen actuant en solitari. L’estiu de 1973 tornen a reunir-se i incorporen Victorí Planells. Comencen a recolllir i readaptar cançons eivissenques. Acaba de néixer UC. En una primera etapa graven 3 LP. Participen dues vegades -1975 i 76- al concert ‘6 hores de Cançó a Canet’.

Al 1979 la crisi de la cançó arriba també a UC i esperant millors moments, cadascú tira pel seu costat. Joan Murenu és l’únic que segueix a Eivissa i no deixa l’activitat de cantautor. Reuneix músics al seu voltant i durant uns anys no deixa d’actuar pels pobles d’Eivissa i Formentera. Joan Murenu amb el seu grup La Manilla, a petició de l’Institut d’Estudis Eivissencs acullen UC en dos concerts l’estiu de 1985, per commemorar el 750 Aniversari de la Conquesta Catalana de les Pitiüses. L’any 1986 grava el seu primer disc en solitari ‘Del meu refugi’ i un any després Victorí s’incorpora al grup recobrant el nom d’UC. Iniciant una nova etapa on enregistren quatre LP: ‘Cançoniues: Cançons infantils i de festa’, ‘Camins de Migjorn’, ‘Entre la mar i el vent’ i ‘ Toc i repicó’.

Tot i el retorn d’UC, Joan Murenu continua en solitari fent recitals de cançó, conferències, etc, sense oblidar la seva tasca pedagògica a escoles, instituts i universitats. Promotor cultural, organitza recitals de poesia i cançó.En solitari o amb el grup UC, ha portat la cançó i la poesia de les Pitiüses per la península ibérica, Alemanya, França, Bèlgica, Holanda, Polònia, Grècia i Nova York.

A l’any 2016 va protagonitzar un capítol d’Aiguallums, la sèrie documental de Filmótica sobre el procés creatiu dels artistes d’Eivissa i Formentera dirigida pel cineasta eivissenc Enrique Villalonga.

 

Per contactar amb Joan Murenu pots enviar un email a canmurenu@hotmail.com

 

El cantautor ibicenco Joan Murenu en
VER EL DOCUMENTAL SOBRE JOAN MURENU